Sain viikko sitten kutsun valtioneuvostosta osallistua symposiumiin, jonka aiheena oli " Tavoitteena Suomen henkisen kulttuurin kukoistus 2010-luvulla - mitä on tehtävä?" Aihe ja alustajat kuulostivat sen verran mielenkiintoisilta, että sain järjestettyä itseni paikalle. 

 

Alustajina olivat Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila, professori Pekka Himanen ja kirjailija Rosa Liksom.  Heidän näkemyksensä tästä ajasta ja tämän hetken tarpeista olivat mielenkiintoisia ja kysymyksiä herättäviä.

 

Jorma Ollila puhui siitä, miten viime lamasta Suomen nosti maailmankaupan vapautuminen ja vientibuumi. Samoin hyvin vahva elektroniikkateollisuuden kasvu. Nykyisessä lamassa vaikeutena on se, että ei oikein ole tietoa siitä, mikä olisi se uusi juttu millä noustaan ylös. Idea puuttuu. Nyt tarvittaisiin luovien ideoiden suhteen avoimuutta ja hyväksyvää ilmapiiriä.

 

Ollila kertoi myös hauskan esimerkin ilmeisesti monistakin Nokian innovaatioista. Niiden taustalla oli toki tuotekehitysohjelmaa ja siihen varattuja resursseja. Mutta sitten oli joitakin nuoria insinöörejä, jotka suurin piirtein luvatta iltasella olivat laboratorion nurkassa puuhastelleet omia kehitystöitään, joista syntyi merkittäviä innovaatioita.

 

Tällaista kannustavaa ilmapiiriä  työn kehittämisen kanssa puuhasteluun tarvitsisimme varmasti lisää. Siitä voisi syntyä monenlaistakin innovaatiota. Näille innovaatioille on tärkeä olla tilaa kokeilla niitä. Siispä labran nurkkaan puuhastelemaan kehitysprojektien parissa...