Kotimaa-lehden äänestyksessä Järvenpään kirkko oli valittu Suomen rumimmaksi kirkoksi. Tästä valinnasta uutisoitiin myös Keski-Uusimaa-lehdessä. Jutussa muutamat nuoret vakuuttelivat, miten he eivät valitsisi kirkkoamme hääkirkoksi. Suuri osa hääpareista valitseekin vihkikirkokseen jonkun lähiseudun kirkoista.


Aiheesta oli myös kolumni samaisessa Keski-Uusimaa-lehdessä. Kolumnissa Järvenpään kirkon arkkitehtuurin arvioitiin henkivän 60-luvun sosialistista trendiä. Kieltämättä arkkitehtuuri muistuttaa niitä neuvostovallan aikaisia betonimonumentteja, joita mm. Tallinnassa olen nähnyt.


"Kauneus on katsojan silmissä" sanoo sanonta. Tämä pätee varmasti myös Järvenpään kirkkoon. Monia puhuttelee syvästi kirkon tietynlainen karuus ja pelkistetty olemus.


Itse pidän enemmän perinteisistä kirkoista, joiden runsas taide puhuttelee kaikkia aisteja. Itävallassa pitämillä rippikoululeireillä harrastin hartauksien ja opetushetkien pitämistä toinen toistaan koristellummissa kirkoissa. Niissä löysi aina puheeseensa liittyvän jonkin veistoksen tai maalaukseen.


Kuitenkin olen sitä mieltä, että Järvenpään kirkko puhuttelee aivan erityisellä tavalla. Ensinnäkin kirkko tuo hyvin esille sen, mitä siitä on sanottu: "Ihmiset ovat kirkon kaunistus". Mikä olisi sen parempi kaunistus kirkolle kuin suuri joukko seurakuntalaisia. Kukin Jumalan ainutlaatuisesti luoma taideteos.


Toiseksi kirkkomme keskittää ajatukset olennaisimpaan. Edessä oleva krusifiksiveistos julistaa Jeesuksen sovituskuolemaa. Jeesuksen sormi ristillä osoittaa kohti seurakuntalaisia julistaen: "sinun puolestasi".


Kolmanneksi karu ja pelkistetty olemus tuo esiin sen, mitä elämä suurimmaksi osaksi on. Arkista ja pelkistettyä, mutta juuri arjessa Jumala haluaa olla kanssamme ja tehdä työtänsä meissä ja meidän kauttamme. Uskon sisällöstä betoni julistaa myös lujuudellaan pelastusvarmuutta. Pelastus on on luvattu meille lujasti ja vankkumatta Jeesuksen tähden. Betoniset seinät antavat aivan kuin vankat ja horjumattomat raamit uskollemme, joiden sisällä on turvallista olla. Näin myös Raamatussa olevat lupaukset pelastuksesta ja Jumalan armosta antavat meille vankan pohjan ja raamit uskoomme.


Neljänneksi kirkkomme epäilemättä edustaa globaalia kristillisyyttä. Suurin osa kristittyjä kokoontuu jumalanpalvelukseen hyvinkin vaatimattomiin paikkoihin.


Kirkkomme julistaa siis sitä, miten sisältö on toiminnassa tärkeintä. Samoin sitä, miten koolla oleva Jumalaa ylistävä seurakunta kirkon kaunistus.


"Halleluja! Ylistäkää Jumalaa hänen pyhäkössään, ylistäkää häntä taivaan mahtavissa holveissa!

Ylistäkää häntä, hänen väkeviä tekojaan, ylistäkää häntä, hän on suuri! Ylistäkää häntä raikuvin torvin, ylistäkää häntä harppua ja lyyraa soittaen!

Ylistäkää häntä tanssien ja rumpua lyöden, ylistäkää häntä luuttua ja huilua soittaen!

Ylistäkää häntä symbaalien helinällä, ylistäkää häntä riemukkain symbaalein! Kaikki te, joissa on elämän henkäys, ylistäkää Herraa! Halleluja!

Ps. 150:1-6