Olen saanut tehdä viimeisten päivien aikana melkoista harvennussavottaa villiintyneiden kirsikkatomaattieni kanssa. En ollut vahtinut tomaattien kasvua kovinkaan tarkkaan. Seuraus oli, että ne kasvoivat sivuversoja loppuviimein vähän joka suuntaan. Ihmettelinkin jo jonkin aikaa kun tomaatinraakileet ei näytä millään kypsyvän. Sitten tajusin, että tomaatit ovat vain armottomasti karsittava, jotta tomaatti keskittyisi olennaiseen eli tomaattien tuottamiseen. Nyt olen sitten harventanut sivuversoja rankalla kädellä pois. Eiköhän tomaatteja ala nyt sitten tulemaan.

 

Tomaattien harventaminen on ollut taas hyvä opetus siitä, miten tärkeää on olennaisimpaan keskittyminen. Monesti seurakunnan toiminnassakin saattaa perustehtävä unohtua ja sivuversoja kasvaa sinne ja tänne. Sivuversot ovat sinänsä toki myös kasvua. Niistä tulee vain haitallisia silloin jos ne eivät kuitenkaan tuota hedelmää ja jos niiden takia varsinaisessa rungossakin hedelmien kypsyminen hyytyy.

 

Perustehtävään keskittyminen on A ja O. Kuulin juuri yhdessä raamattuopetuksessa miten lähetyskäskyssä keskeinen tehtävä on ihmisten keskuudessa "pyöriessä" (kuulemma varsinainen alkukielinen merkitys) tehdä heistä opetuslapsia. Tähän opetuslapsiksi tekemiseen on kaksi toisiaan seuraavaa keinoa: kastaminen ja opettaminen.